Torra händer och spruckna nagelband

Är det bara jag som inbillar mig, eller är det så att var och varannan just nu lider av torra, kanske t.o.m. nariga och spruckna händer, trasiga nagelband m.m? Har det senaste både hört och läst mycket att folk beklagar sig över detta och bedriver jakt efter en rejält krämig, återfuktande tvål och handkräm som kan reparera skadan som redan skett.

Jag tittar på mina egna händer och förstår inte alls vad de menar. Eller jo, det är klart jag gör, men jag ser inte ett spår av nagelband som fnasar sig eller händer som är som sandpapper. Detta trots flitiga blöjbyten, matkladd och annat gojs som gör att jag måste tvätta händerna ofta. Tänker jag tillbaka, så var det precis likadant för mig innan jag gick över till naturkosmetik. Knogar som kliade och sprack, söndertrasade nagelband och en ständig känsla av att behöva smörja mig, oavsett om jag gjorde det för tio minuter sen.

Flera av dessa påstått ”krämiga och rikt återfettande” tvålar innehåller säkerligen en och annan droppe olja, lite glycerin och annat som sägs ha en mjukgörande förmåga. Men vad ni än gör, kolla innehållsförteckningen! Var och varannan handtvål innehåller ju Sodium Laureth Sulfate (SLES), en kraftigt avfettande tensid – Tvålen på toa hos tandläkaren, den supersöta pumpflaskan med tvål på det lyxiga parfymeriet, den Svanenmärkta oparfymerade tvålen i livsmedelsbutiken osv. Visst SLES löddrar bra och gör rent, men oavsett hur exklusiv, krämig, mild och mjukgörande tvålen sägs vara, spelar det ingen roll om den innehåller detta. Den torkar ut ändå!

Testa istället en tvål med förtvålade vegetabiliska oljor, vegetabiliskt glycerin och gärna mjukgörande växtfetter. Använd en bra naturkosmetisk handkräm rik på nyttiga fetter och oljor, och jag vågar nog lova att du kommer märka stor skillnad. Torkar man ständigt ut den stackars huden med stygga tensider och sen försöker hindra den från att andas med petroleumbaserade oljor som inte tillför några nyttigheter alls, är det inte konstigt att händerna känns bedrövliga.

Om ni läser under fliken ”Produkter jag testat / recensioner” så finns några guldkorn jag varmt kan rekommendera bl.a. Ecosoapias flytande tvål och Laveras fantastiska handkräm Basis Sensitiv. Själv är jag sugen på att testa lite handvård från favvomärket 100% Pure som också låter väldigt trevliga:

Clementine Hydrating Hand Wash, 325 ml för 110 kr.

Strawberry Lemonade Hand Cream, 57 g för 85 kr.

Soap Coconut Butter, 283 g för 69 kr.

Samtliga finns hos Eleven. se och beställer man två produkter från 100% Pure får man just nu dessutom med en liten tub Brightening Mask med citron. Den är jag så klart också nyfiken på.

 Har du testat någon av dem?

 (Jag är Eleven.se affiliate)

Jenny

8 Comments

 1. Synd bara att det blir så dyrt eftersom Ekotvålarna kostar så mycket med tanke på hur snabbt de går åt :(
  Jag håller helt och hållet med om att händerna mår bättre av naturliga produkter och använder det mestadels till mina händer, men oftast köper jag någon duschcreme eller så och använder till handtvätt eftersom det blir billigare, eller en fast olivtvål.
  Har inga större problem med mina händer just nu heller, men nog hör jag folk som beklagar sig runt mig…tipsade en som har jätteproblem med eksem och annat på händerna om att pröva något naturligt än hudkrämen i från apoteket, men svaret jag fick var ”Nej, den här hudkrämen är jättebra!” Hmm..jo jo…

  • Ja, i alla fall de flytande kostar ofta en slant. Hårda tvålar finns att få tag på till bra pris. De från Savon du Midi t.ex., dom kostar inte mer än ca 30 kr och räcker väldigt länge. Dessutom spricker de inte och blir äckliga. Den fasta från 100% Pure har jag hört ska räcka länge och den verkar rätt stor.

   Det där argumentet om att apoteksprodukter ska vara såååå bra har jag också hört flera gånger. Vad säger man ;)

 2. Jag har alltid problem med torra händer och spruckna nagelband över vintern, även om jag nu endast använder naturliga handtvålar och naturliga handkrämer, men det brukar vanligtvis bli bättre till sommaren, som tur är. :)
  Jag har testat handkrämen från 100% Pure i doften Strawberry Lemonade, jag var dock inte så väldigt förtjust i den, den tog ganska lång tid på sig att gå in i huden och jag tyckte inte att den återfuktade tillräckligt. Doften var också lite för sötsliskig.

  • Usch, vad jobbigt! För vissa specifika problem kanske det inte alltid räcker med att bara byta tvål och handkräm, det kan ju även finnas andra orsaker som ligger bakom.

   Synd på handkrämen! Har nog tänkt testa den ändå, så får vi se om vi tycker likadant :)

 3. Jag köpte både tvålen och handkrämen från 100% Pure. Tvålen har jag inte hunnit prova än, men jag är inte heller helt förtjust i handkrämen. Den är ok men inte mer. Doften är lite konstig och även om den gör händerna mjuka så känns det rätt tillfälligt.
  Ang att ekotvålar skulle räcka kortare än vanliga tvålar vet jag inte om jag håller med. De fasta tvålar vi har använt har räckt relativt länge (just nu en från Faith in nature som räckte i 2 månader och då är en av oss vuxna föräldraledig och tvättar händerna ofta och en flytande från Urtekram i stor flaska som har hållt lääänge). Det gäller väl bara att hitta rätt tvålar. Däremot tycker jag att de torkar ut lika mycket som vanliga tvålar, men där handlar det nog också om att hitta rätt tvål.

  Jag har lagt ut receptet på glassbomben, förresten. Det skulle ha varit med från början, men jag glömde bort det.

 4. O ja, det gäller verkligen att hitta rätt tvål. Ordentligt med fett och glycerin gör susen :)

  Å, då ska jag kika in hos dig!

 5. jag har handkrämen från pure i vanilj, funkar hyfsat men luktar lite skumt, ingen favorit.

  • Det verkar som att flera verkar tycka att doften är konstig. 100% Pure har ju annars väldigt väldoftande produkter tycker jag, men uppenbarligen inte när det kommer till handkrämer ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *