9 fördelar med att använda aloe vera för hudvård och annat

Förutom att vara en stapelvara i din mammas eller ditt eget medicinskåp för solbränd hud, har aloe vera använts av olika civilisationer i århundraden för en rad olika hudvårds-, hälso- och medicinska ändamål. En kaktusväxt som naturligt växer i torra klimat, de suckulentliknande bladen på aloeplantan innehåller en klar gel som är hem för mer än 751 (och kanske upp till 2002) olika aktiva föreningar, inklusive vitaminer, mineraler, sockerarter, enzymer, salicylsyra syror och aminosyror.

Det räcker med att säga att alla dessa komponenter har visat sig ge ett brett spektrum av fördelar för hudvård och mer.

Aloes olika fördelar

Det lugnar solbränna

Toppen på listan är aloe veras mest välkända användningsområde: lugnar solbränd hud. På grund av dess naturligt återfuktande och efterföljande läkande egenskaper har forskning visat att aloe vera kan hjälpa till att läka 3 första och andra gradens brännskador på huden, även om mekanismen i vilken det gör det ännu inte har förståtts fullt ut – förmodligen för att det är en kombination av faktorer.

Det hjälper till att bleka mörka fläckar

Mörka fläckar på huden, även känd som hyperpigmentering, kan lämna sina spår av en mängd olika anledningar. Oavsett om det kommer från solexponering, akne eller bara den normala åldrandeprocessen, har alla mörka fläckar vanligtvis en sak gemensamt: De är envisa. En förening som heter aloesin, som finns i aloe vera-växten, kan dock hjälpa till att lätta upp saker och ting.

Återfuktar

Aloe veras fuktgivande egenskaper är tvåfaldiga. Aloe vera-växtens blad är rikt på vatten, särskilt i det innersta lagret, så det hjälper till att återfukta huden och låsa in fukt, Sockret[det innehåller, också kända som mukopolysackarider, hjälper även till att behålla fukt i huden.

Det blir en bra återställande hårbottenmask

Även om det finns lite forskning specifikt om aloe vera som en hårbottenmask, lämpar sig alla växtens fördelaktiga egenskaper för huden – nämligen fuktgivande, antiinflammatorisk och antimikrobiell – även för hårbotten (som trots allt också är hud).

Att applicera den som en hårbottenmask kan hjälpa till att lindra irritation, exfoliera, återfukta och till och med stärka och jämna ut hårsäckarna. 

Det ger hälsosamt åldrande för huden

Återfuktad hud är glad, frisk hud, och som vi vet hjälper tillräcklig fukt också att avvärja de synliga tecknen på åldrande (t.ex.: fina linjer och rynkor).

Förutom sin förmåga att hjälpa till att fylla på och behålla fukt i huden, stimulerar aloe också produktionen av hyaluronsyra och kollagen- och elastinfibrer i huden – som alla är nödvändiga för att hålla huden återfuktad, fast och smidig, och allt som avtar naturligt med åldern.

Det kan hjälpa till mot akne

Det finns data som tyder på att aloe kan ha antimikrobiella egenskaper och kan hjälpa aknebenägen hud. Det bör inte ersätta dina traditionella aknemediciner utan kan användas tillsammans med dem."

Förutom dess antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper är aloe vera också en naturlig källa till salicylsyror, "´´som också kan hjälpa till med finnar som pormaskar och vita prickar.

Det lugnar psoriasis och eksem

Hudåkommor som eksem och psoriasis signalerar allmän inflammation och en försämrad hudbarriär - som båda kan hjälpas av aloe vera.

Dessutom är hud med en trasig barriär också mer benägen för svamp- och bakterieinfektioner, och aloe vera kan betraktas som ett antiseptiskt medel som verkar mot svampar, bakterier och virus.

Den behandlar och förebygger mjäll

Mjäll är en form av seborroiskt eksem och aloe vera har visat sig vara en effektiv behandling för irritation, fjällning och fjällning i hårbotten som orsakas av seborroiskt eksem.

Det kan hjälpa till att blekna bristningar

En annan oönskad hudsignal om åldrande, såväl som graviditet, är hudbristningar. Enligt vissa undersökningar har lokal applicering av aloe vera visat sig vara effektiv för att minska utseendet och förhindra spridning av hudbristningar.

Även om den exakta mekanismen fortfarande är okänd, är aloes förmåga att hjälpa till att blekna bristningar troligen delvis på grund av dess hudåterställande och antiinflammatoriska egenskaper (främjar produktionen av hyaluronsyra, kollagen och elastin).

6 Mar 2023