Bygga eller köpa hundkoja?

En hundkoja kan vara bra att ha om det är så att din hund ibland tillbringar tid i hundgård. Det för att den ska ha en plats som är skyddad mot väder och vind. Det går även att ha en mindre hundkoja på altanen för att användas som sovplats även när du är där. Du kan välja att köpa färdiga hundkojor om du vill. På husdjursrevyn.se kan du jämföra olika alternativ. Oavsett om du ska bygga själv eller köpa färdig så måste den vara i rätt storlek för din hund. Jordbruksverket har krav på inre minstamått som du inte får gå under:

  • Minsta längd: Mät från hundens nosspets till svansfästet i meter och multiplicera med 1,1
  • Minsta bredd: Mät hundens mankhöjd i meter och multiplicera med 1,1
  • Lägsta höjd: Mät hundens mankhöjd i meter och multiplicera med 1,2

Har du flera hundar ska de få plats att ligga därinne samtidigt i en naturlig liggställning.

Jordbruksverket rekommenderar även föjande:

“En hundkoja ska vara isolerad och väl ventilerad. Den ska kunna skydda mot blåst, direkt solsken, nederbörd, kyla och fukt. Kojan bör ha vindfång eller vindsluss så att vinden inte kan blåsa rakt in i den.”

Välj rätt material på hundkojan

Material av bra kvalitet är att föredra om du ska bygga egen hundkoja. Men det måste även vara rätt material. Det är bra att undvika material som inte låter alldeles för mycket om det regnar på det till exempel, eftersom hundar har en känslig hörsel. Material att undvika är stål eller plåt till tak.

Materialet ska vara bra så att hundkojan blir stabil och det ska kunna stå emot vind, väder och rusk. Taket måste även klara av tyngd från snö

8 Dec 2020