Vad ska man tvätta händerna med?

Vi skriver augusti 2020 och coronapandemin är långt ifrån över. Det är lika viktigt att tvätta händerna, hålla avstånd och att stanna hemma nu som det var i april. Men vad funkar bäst egentligen när man ska tvätta sina händer ordentligt? Ska man sprita? Använda gummihandskar? Jag har läst massor om det här och tänkte dela med mig lite.

Tvål och vatten slår det mesta

Om du tvättar händerna i varmt vatten med en vanlig tvål så får du bort i stort sett allt som kan var farligt. Se till att du inte missar nagelbanden, mellan fingrarna och ta av dig dina ringar när du tvättar händerna. Det finns tillfällen då man inte har tillgång till vatten och då finns det andra alternativ som funkar:

  • Alko-gel: En gel som du använder för att gnugga händerna med. Tar effektivt bort bakterier och håller händerna rena. Kan kännas lite kladdigt innan den torkat. 
  • Väteperoxid: Fungerar lika bra som alkogel. Desinfektionsmedel med väteperoxid lämnar enbart vatten och syre som restprodukt. Bra för miljön! 

Gummihandskarna då?

De allra flesta verkar vara överens om att gummihandskar är fel väg att gå. De som använder dem tar sig i ansiktet i tron att händerna är rena, men utsidan kan ju fortfarande var kontaminerad. Det är bättre då att antingen tvätta händerna, sprita dem eller använda desinfektionsmedel med väteperoxid för då har du garanterat rena händer. Det, i kombination med att vi håller avstånd, kan få stopp på smittan! 

19 Aug 2020